Voedingsadvies op maat door inzet van Eetscore in de zorg

Gezond eten

STATUS PROJECT

In voorbereiding
In uitvoering
Afgerond
Gezond eten

STATUS PROJECT

In voorbereiding
In uitvoering
Afgerond

Voedingsmonitorings- en zelfmanagementtool Eetscore helpt om het voedingspatroon van patiënten inzichtelijk te maken, te bespreken en te verbeteren. Het is een mooi voorbeeld van hoe we wetenschap toepassen in de zorgpraktijk.

Over dit project

Eetscore, ontwikkeld en gevalideerd door Wageningen University & Research, bepaalt in hoeverre iemands eetpatroon voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding. Dit gebeurt aan de hand van een korte online vragenlijst. Het geeft op basis van het zelfgerapporteerde voedingspatroon een totaalscore tussen de 0 en 160 en beoordeelt de kwaliteit van de voedingsinname aan de hand van 16 voedingsgroepen, zoals groente, volkorenproducten en noten. Vervolgens geeft het instrument een persoonlijk advies per voedingsgroep ter verbetering van de score. Middels het inzicht en het advies kan Eetscore gebruikt worden als monitorings- en gespreksinstrument. In Ziekenhuis Gelderse Vallei wordt de tool in meerdere zorgpaden ingezet.

Eetscore wordt voortdurend inhoudelijk en technologisch doorontwikkeld. Zo passen we de tool aan bij nieuwe voedingsadviezen. Ook onderzoeken we de inzet van Eetscore bij specifieke patiëntgroepen, zoals mensen met andere hart- en vaataandoeningen, na een bariatrische ingreep en bij IBD-patiënten. Op die manier maken we Eetscore nóg persoonlijker en beter toepasbaar in de zorgpraktijk.

Deel deze pagina