BEZIG: bewegen tijdens een ziekenhuisopname

Passende zorg
Sport & bewegen

STATUS PROJECT

In voorbereiding
In uitvoering
Afgerond
Passende zorg
Sport & bewegen

STATUS PROJECT

In voorbereiding
In uitvoering
Afgerond

BEZIG staat voor BEwegen in ZIekenhuis Gelderse vallei. Een interprofessionele projectgroep die door het veranderen van de ziekenhuisomgeving patiënten stimuleert om meer te bewegen. Dit betreft zowel de fysieke omgeving, de organisatie van de zorg en de houding van de zorgverleners.

ZGV Beeldbank 02-2020

Over dit project

Zes verpleegafdelingen van Ziekenhuis Gelderse Vallei gebruiken beweegmeters om patiënten zoveel mogelijk in beweging te krijgen. Stilstand en stilliggen is immers achteruitgang. Het is veel beter om zoveel mogelijk uit bed te komen en in beweging te blijven. Dat bevordert de conditie, het herstel en stimuleert de zelfstandigheid. Verlies van zelfstandigheid is vooral voor oudere patiënten een risico

Risico’s van weinig bewegen

  • Van 1 dag in bed liggen, moet het lichaam een week herstellen. Het heeft deze tijd nodig om de spierkracht en conditie weer op het oude niveau te krijgen.
  • Met 5 dagen in bed liggen, daalt de spierkracht met 10%.
  • 10 dagen in bed liggen staat gelijk aan een lichamelijke veroudering van 15 jaar.

De beweegmeter

Een beweegmeter oogt als een geavanceerd horloge, zoals sporters die vaak gebruiken. Patiënten dragen ‘m aan een bandje rond de enkel. De meter is bedoeld voor mensen die minimaal twee nachten in het ziekenhuis moeten blijven en die -uiteraard- mogen bewegen.

Meer informatie

Deel deze pagina